Oh Dierbaar België

Zie ons daar zitten – vóór ons een verlicht middeleeuws kasteel, sprookjesachtig 100%. Onder ons droog gras dat af en toe in onze billen prikt. En boven ons een zwarte nacht en vuurwerk, veel vuurwerk dat maar blijft komen. We vieren 21 juli, de nationale feestdag en ik ben 12 en in de Ardennen met een vriendin en haar gescheiden moeder. We blijven tot de laatste knal is weggestorven en begeven ons dan in de stroom mensen op weg naar huis, of de camping, of, zoals wij, een vakantiehuisje in the middle of nowhere. 

Ik kan me niet herinneren dat ik sinds toen nog vuurwerk heb bijgewoond op 21 juli. Of iets anders feestelijks heb gedaan ter ere van 21 juli. En ja, ik zou het nog eens tof vinden om vuurwerk met zicht op de Chateau te beleven op die dag. Alleen – al sla je me dood – ik zou niet meer weten waar die Chateau lag waar we toen 21 juli vierden. En ook: dit jaar valt onze nationale feestdag op een zondag. Met twee kinderen die de volgende ochtend paraat moeten staan voor een nieuwe kampdag, niet het ideale moment om nog laat uithuizig te zijn. 

Daarom lanceerde ik vorige week een poll op Instagram – mijn trouwe bron van tips voor trips. Een poll op zoek naar leuke daguitstapjes op 21 juli. Helaas, helaas, werd me dat een kale reis. Mijn vraag werd 137 keer bekeken en van al deze kijkers kreeg ik één, 1, antwoord – in elk geval interessant om vast te stellen dat mijn Instagram niche – in lijn met de hele Vlaamse bevolking – dus duidelijk geen grootse patriotische gevoelens koestert. (Pas op, ik wist zo top of mind zelf ook geen leuke dingen, dus ik blame niemand he). 

Maar dus. De one and only tip kwam van onze ex-buurvrouw, een hupse twintiger en notoire België-lover – en het was meteen een golden one. Zij tipte me het boek ‘België voor kinderen en hun baasjes’ van de Dingenzoekers  en ik kon me voor het hoofd slaan want dat boek, dat heb ik gewoon. Ligt al een paar jaar op mijn nachtkastje maar tot nu toe nog niet veel uitgedaan omdat ik onze kinderen nog net te klein vond. Neem ik dus vanavond nog eens door!

Verder – en dat vond ik puur Belgisch Bucket List material, tipte ze me over haar zogenaamde verborgen parel: Museum Folon. Checken, echt waar! Ziet er voor mij alvast super interessant uit om samen met mijn kunstminnende Oudste te doen; komt er dus sowieso van en verslag lees je dank hier.

Zelf zijn we nog onbeslist over onze 21 juli plannen. Misschien doen we helemaal niets nationaals en treden we in de voetsporen van mijn hippe nicht en gaan we fietsen tussen de bomen in Pijnven – check haar cool verslag daarover op haar blog. Of – toepasselijk – doen we de Koninklijke Fietstocht tussen Tervuren en Hoeilaart. 

En als ik me echt, echt niet kan inhouden, trek ik alsnog naar het vuurwerk in Brussel – tenslotte ook met zicht op het Paleis, niet waar. Of op een andere plek

Één reactie

Reacties zijn gesloten.