45 parels. niet voor de zwijnen maar voor jullie!

In februari probeer ik elk van de 28 dagen 28 minuten te schrijven op mijn blog. Niet langer, want dan wordt het niet meer haalbaar voor mij. Maar ook niet korter want dan verschijnt er hier enkel een titel en verder niets. Waarschuwing: 28 minuten is extreem kort voor mij, meestal spendeer ik het dubbele aan één post. Wees dus mild en reken me hier niet af op kortheid, slordigheid en oppervlakkigheid. Gazelle dankt u 😇.

Toen ik eind januari her en der rondstrooide dat ik voor mijn 28 x 28 uitdaging stond, kwam langs alle kanten de suggestie om ook over Boeken en Boekentips te schrijven. Ja! Puik plan! Alleen ben ik op dit moment niet de recensente die zomaar top tips uit haar hoed tovert. Ik las het voorbije jaar helemaal niet veel en de boeken die ik las, hebben de meeste boekenliefhebbers al op hun lijstje staan.

Omdat ik niet zonder enige deskundigheid nieuwe titels kon tippen riep ik opnieuw de hulp in van mijn community … en W O W. Om het met een boekentitel te zeggen: ‘Sprakeloos’ werd ik ervan, van die massa tips die me doorgestuurd werd. Elke dag 28 minuten over het hele jaar zijn nooooooit genoeg tijd om al deze boeken uit te lezen.

De hele lijst vind je hieronder. Helaas zonder verdere toelichting, daarvoor is mijn tijd vandaag te krap.

Voor de volledigheid geef ik als start ook nog de aanzet van mijn eigen wish list voor 2021 mee. De boeken die ik al klaar heb liggen, omdat ik er niet aan kon weerstaan of omdat ik ze gekregen heb of omdat ik ze zeker wil lezen. Zoals je al kon raden is het mijn doel om dit jaar 21 boeken te lezen, mijn wish list is nog niet zo lang, maar met de vele tips die ik binnenkreeg zal dat op mijn sloffen lukken 😀.

Heel erg bedankt aan allen die meegewerkt hebben aan deze indrukwekkende lijst parels!
Ik doe mijn uiterste best om telkens ik een tip heb uitgelezen er hier over te schrijven.

En jij? Heb jij al iets van deze lijstjes gelezen? Wat vond je ervan? Of mist hier nog een meesterwerk? Laat het me weten!

Mijn eigen wish list

 • Ongetemd Leven, Glennon Doyle — gewoon omdat ik die al zoveel heb zien passeren en iedereen enthousiast is.
 • Georges & Rita, Leen Dendievel — een omkeerboek over een koppel dat kiest voor euthanasie. Benieuwd naar.
 • Blijven ademen, Katrien Geeraerts, Louis Van Nieuland — mij opgelegd door mijn kinesiste en toen ik de ondertitel las – Hartcoherentie als antwoord op burn-out, hyperventilatie en stress – begreep ik waarom.
 • Big Magic, Elizabeth Gilbert — ook een paar keer getipt geweest in de afgelopen maanden. Elizabeth Gilbert (van Eat, Pray, Love) schrijft over het proces van inspiratie en creativiteit en wil het creatieve vuur in elk van ons aanwakkeren. Het boek ligt nu op mijn nachtkastje en ik lees er elke avond een paar bladzijden in. Nog niet ver geraakt, maar nu al gemotiveerd om mijn eigen creatieve vlam aan te wakkeren.
 • Mrs Degas, Arthur Japin — gekregen van één van mijn BFFs voor mijn verjaardag in november. We delen een Arthur Japin liefde, dus deze, over schilder Degas, moet ik gewoon gelezen hebben. Kijk er nu al naar uit.
 • Blueprint, How our childhood makes us who we are, Lucy Maddox — heel benieuwd naar deze en hoe ik het zal beleven, mijn eigen niet zo roze childhood indachtig.
 • La Superba, Ilja Leonard Pfeijffer — op mijn wish list nadat ik vorig jaar Grand Hotel Europa van hem las. Fan van Ilja denk ik, lees zijn stukjes in de krant ook zo graag, dus.
 • Quarantaine, Ilja Leonard Pfeijffer — de bundeling van de quarantaine columns van Ilja Leonard Pfeijffer in De Standaard. Geschreven vanuit Genua, Italië, waar Corona heel erg woedde en waar Pfeijffer woont met zijn Italiaanse vriendin. Deze teksten altijd graag/geboeid gelezen, ook al was de toon ervan veel rauwer dan wat ik tot dan toe van hem gelezen had.
 • Leven in je leven, J.E. Young, J.S. Klosko — geen flauw idee meer hoe ik op deze titel gekomen ben, maar bij het herlezen van de korte inhoud – over negatieve gedachtepatronen van de mens en hoe deze te herkennen – wel nog vast van plan om het dit jaar ter hand te nemen.
 • Mijn lieve gunsteling, Marieke Lucas Rijneveld — van de auteur die de International Booker Prize heeft gewonnen. Wil dit boek graag lezen, evenals het winnende boek, De avond is ongemak. Schijnt gruwelijk te zijn qua verhaal maar meesterlijk in stijl.
 • Durf dromen, Annemie Struyf — dit boek wilde ik als Annemie Struyf volger zeker lezen. Ondertussen gebeurd. Graag gelezen maar zou het niet breed aanraden, tenzij je net als ik een fan bent ;-). Het boek vertelt veel verhalen die je misschien in haar reportages hebt gezien opnieuw, en haar eigen inbreng over hoe je je dromen dan wel kan waarmaken blijft maar magertjes aanwezig.
 • De kus van Dabrowski, Chris Van Camp — hoorde Chris Van Camp over dit boek vertellen op de radio en was gefascineerd over de theorie van Dabrowski die in het boek ook uitgelegd wordt — over trauma’s en angsten als ontwikkelingspotentieel.
 • Waagstukken, Charlotte Van den Broeck — nadat ik Charlotte hoorde vertellen in Touché bij Fried’l Lesage.

De Boeken Die Mij Aangeraden Werden

 • Het moois dat we delen, Isht Ait Hamou
 • De veger, Jonathan Auxier
 • De kleur van de stilte, Elia Barcelo
 • Bruna, Hannelore Bedert
 • De meeste mensen deugen, Rutger Bregman — heel vaak getipt deze, moet echt de moeite zijn.
 • Een aangename postumiteit, Herman de Coninck
 • Ongetemd leven, Glennon Doyle — ook enorm vaak binnen gekomen als aanrader.
 • What is the What, Dave Eggers — zelf gelezen, al een tijd terug en is inderdaad top.
 • Hoogsensitief ouderschap, Bieke Geenen — ga ik zeker lezen, gezien de gevoelige zieltjes die samen met mij onder dit dak leven ;-).
 • Een klein leven, Haniya Yanagihara — wat. een. boek. Oh mannekens, echt … jaren geleden gelezen en zit nog altijd onder mijn vel. Van het mooiste dat ik al ooit las.
 • Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder, Stefaan Degand — ook al willen meenemen uit de boekhandel, nog niet gedaan, maar wel benieuwd.
 • The crimson petal and the white, Michel Faber
 • Het leugenachtige leven van volwassenen, Elena Ferrante
 • Het zwart en het zilver, Paolo Giordano — van dezelfde auteur als De Eenzaamheid Van De Priemgetallen, wat ik heel mooi vond.
 • Ergens onderweg, Evi Hanssen
 • Het achtste leven (voor Brilka), Nino Haratischwili — vaak genoemd!
 • De vliegeraar, Khaled Hosseini — gelezen. Inderdaad prachtig.
 • Een schitterend gebrek, Arthur Japin — ook goed, maar ik zei al dat ik hou van Arthur Japin 😉
 • Zoete zoete wraak, Jonas Jonasson
 • Sprakeloos, Tom Lanoye — super! Terecht in dit lijstje
 • Alle boeken van Yuval Noah Harari
 • Alle boeken van Liane Moriarty (dat is de auteur van Big Little Lies)
 • Er is een kans, Richard Russo
 • De wonderlanden, Brian Selznick
 • Het Rosie project, Graeme Simsion
 • Ik ben er niet, Lize Spit
 • Het wordt spectaculair, beloofd, Zita Theunynck
 • Waagstukken, Charlotte Van Den Broeck — zie hoger
 • Het stad in mij, Maud Vanhauwaert – zij was de stadsdichter van Antwerpen.
 • Houd afstand, raak me aan, Paul Verhaeghe
 • Kalme chaos, Veronesi
 • Oogst, Sien Volders
 • The Underground Railroad, Colson Whitehead

___________________________

#28dagen28minuten

03/28

Minuten gespendeerd aan dit artikel: 100 en al de rest (incl. mijn research bij jullie 😉

2 reacties

 1. Anna Helena

  Ik kom ook wat inspiratie uit deze lijst halen! Om toe te voegen: zondagskind en zondagsleven van Judith Visser. En de reeks de zeven zussen. Meer tips vind je ook op mijn blog 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.