Trips met kids: van gogh, the immersive experience in antwerpen

Op maandag leerde onze jongste dochter ons hoe je een vaas met zonnebloemen op een tafel tekent. Ze had in de klas geleerd over die zonnebloemen en de kunstenaar erachter, die die zijn oor afsneed.

Bijzonder intrigerend – en ook inspirerend. Want op vrijdag was er pedagogische studiedag, en zo hadden we meteen een plan. Na onze vorige pedagogische studiedag in het teken van Magritte, zou het nu een dagje Antwerpen worden, en de tentoonstelling ‘Van Gogh, The Immersive Experience’ daar.

Ommetje langs het Havenhuis

Om er te geraken kozen we unaniem voor trein en tram. Een lucky shot, zo bleek, want een vriendelijke dame tipte ons om langer op de tram te blijven zitten om ook het Havenhuis mee te pikken. Zalig idee waar we geen spijt van kregen!

Lang konden we onze geïmproviseerde fotoshoot aan het water niet rekken want we wilden nog binnen ons gereserveerde tijdsslot aankomen op de Expo, ah ja. In een min of meer rechte lijn ging het dus naar de Waagnatie dus voor de fameuze Immersive Experience.

In het kunstwerk!

De tentoonstelling begint met een ‘algemeen’ zaaltje over Van Gogh, zijn leven en zijn werken.

Al snel word je naar de hoofdreden van je bezoek geloodst — een grote hal met zeteltjes, lig-dekentjes en luide klassieke muziek waar de schilderijen van Van Gogh ‘tot leven’ worden gewekt. Je wordt ondergedompeld in bewegende beelden naast, boven en onder je zodat je je eigenlijk ín het kunstwerk voelt zitten. Af en toe hoor je de kunstenaar aan het woord die over zijn levenshouding en kunstenaarschap vertelt. De immersive show duurt 35 minuten — een tikje te lang voor onze kinderen, maar ze hebben er wel van genoten.

Iedereen Van Gogh

In de derde zaal word je zelf aan het werk gezet. Je krijgt meesterwerken die je zelf verder moet inkleuren om ze dan vervolgens te projecteren op een ‘wall of fame’ en je kan foto’s nemen tegen een Van Gogh decor naar keuze. Heerlijk en rustgevend vonden onze kinderen na het indrukwekkende spektakel in de vorige zaal.

Na de derde ruimte kan je kiezen of je naar huis gaat of je nog een dag in het leven van de kunstenaar meemaakt met een Virtual Reality bril. Voor onze dochters was er geen keuze, voor de eerste keer een Virtual Reality bril op hun snoet, dat was een non-negotionable must. Je betaalt twee euro extra voor deze experience en ik moet toegeven dat ik ook blij was dat we dit extraatje erbij hadden genomen.

Al bij al heb je na je bezoek een goed beeld van Van Gogh. Je krijgt geen originele kunstwerken van hem te zien maar je hebt een overzicht van zijn leven en zijn werken. Als introductie voor onze kinderen vond ik dit optimaal. We hebben in totaal twee uur gespendeerd in de tentoonstelling dus ik vond het zeker de moeite waard.

Einde

En dan was het tijd voor het omgekeerde traject — fruitjespauze, tram en trein. Moe, overprikkeld en voldaan kwamen we weer in Leuven aan. Het enige minpunt is dat alle pedagogische schooldagen van dit jaar nu op zijn 😅😂!

Praktisch

  • De tentoonstelling ‘Van Gogh, The Immersive Experience’ loopt nog tot 18 april (het einde van de paasvakantie) in de Waagnatie in Antwerpen.
  • Je reserveert je tickets online en boekt een tijdsslot in op: www.expovangogh.be
  • Wij namen de rechtstreekse trein uit Leuven. In Antwerpen stapten we over op tram 24, die vanop het Astridplein (voor het station) vertrekt.
  • Voor de Waagnatie stap je af aan de halte Londenstraat, vandaar stap je nog een 7-tal minuutjes naar de Rijnkaai, waar de Waagnatie dus ligt.
  • In het heengaan bleven we nog een extra halte zitten en tramden we mee tot aan terminus Havenhuis. Vandaar wandelden we naar de Waagnatie op de Rijnkaai. Ik gebruikte de instructies van Google Maps op mijn smartphone om de juiste weg te vinden.