Fietsen met kinderen: de demerbroeken

Meestal niet maar soms wel, zijn Manlief en ik ervan overtuigd dat onze beide kinderen verwisseld zijn geraakt vlak na hun geboorte. Zo graag als wij erop uittrekken, zoveel genieten zij ervan om thuis te blijven, in hun coconnetje, ook dagen aan een stuk. 

Maar toen we zondag vertelden dat onze fietstocht door het land van hun bekende schrijvende achtergrootoom (ofzoiets) zou gaan, wilden ze ineens wel mee. Op naar de Demerbroeken, het gebied in en rond Zichem, waar Ernest Claes – de oom en peter van mijn mama – inspiratie op deed voor zijn Witte van Zichem. 

En ja, we zagen hem al dartelen naast en in de Demer, onze Witte. Een deel van onze fietstocht liep langs de interactieve Erfgoedwandeling ‘Op pad met de Witte’. Een mooie 3,3km langs cortenstaal figuren uit De Witte, speelelementen, een speciaal aangelegde brug en citaten van Ernest Claes. 

Verder fietsten we heerlijk in prachtig gebied en langs mooie natuur, de Abdij van Averbode en haar lekdreef, Zichem zelf en haar Maagdentoren. 

Onze meisjes pikten hun eerste terrasje mee en genoten bij de toren van het verhaal van Rosita die met een arme soldaat wilde trouwen, dat niet mocht van haar vader, met twee nonnen opgesloten werd in de Maagdentoren en uiteindelijk verdronken werd in de Demer door diezelfde, haar eigen, vader. Die vervolgens gek werd van wroeging. Tja.

Praktisch:

  • We parkeerden iets verder dan het Ernest Claeshuis in Zichem, op de parking van de sporthal in Averbode: parking 4, Vorststraat 55
  • Van daar fietsten we een lus van 17,4 km langs volgende knooppunten: 83-58-59-57-81-80-56-18-25-83
  • De Maagdentoren zelf beklommen wij niet, daarvoor werd het al te laat op de avond. Moet wel de moeite zijn met indrukwekkend vergezicht, en is ook gratis, maar wees je ervan bewust dat reserveren op voorhand verplicht is. Alle info vind je hier: https://www.scherpenheuvel-zichem.be/maagdentoren.