stadswandeling: charleroi streetart

Met mijn vriendin Nathalie beklom ik ooit Arthur’s Seat in Edinburgh, de Timanfaya vulkaan in Lanzarote en de trappen van het Rijksmuseum in Amsterdam. Om maar te zeggen – samen kunnen wij wel iets aan. 

Maar nu, vlak voor onze volgende wandel-date stuurde ze me een bericht. Gescheurde schouderpees en arm in de draagdoek dus aub niets te avontuurlijks en wel bereikbaar met de trein. Zelf zat ik gewrongen in tijd waardoor we op een namiddag-activiteit waren aangewezen.

Deze parameters indachtig, en na veel gegoogle langs musea, expo’s, tuinen en stadswandelingen beslisten we voor een streetart tocht in Charleroi. Samen hadden we het centrum van de mijnstad al eens gedaan, nu was het tijd voor de oever van de Samber en de streetart die de zone daar opfleurt. Of het werk van Zenith, bij ons en bij jou beter gekend als Mathias Schoenaerts, dat ertussen hangt er ook iets mee te maken had? Misschien … ;-).

Wie bij Charleroi denkt aan een industrieel verleden van fabrieken en ijzersmederijen komt hier volledig aan zijn trekken. De kade waar we al tetterend langs slenterden is een indrukwekkende aaneenschakeling van fabrieksruïnes, terrils en een koeltoren. Het geheel desolaat en zelfs op een zonnige dag grauw. De verlatenheid en het verval van de sites tegen een achtergrond van schrapend metaal … echt unheimlich.

Het goede nieuws was dat door al dat grijs de streetart muur alleen maar meer tot zijn recht kwam. De wandeling die wij deden was eigenlijk niet spectaculair in afstand of in moeilijkheidsgraad – we wandelden 3 kilometer tot in Marchienne-au-Pont, en weer terug; maar we waren er toch van onder de indruk. In combinatie met onze bezoekjes aan brasserie Quai 10, een uitstekend adresje voor hippe vogels en andere liefhebbers van trendy gezelligheid, de perfecte namiddag uitstap. 

En ja, we spotten zelfs het oranje huis dat geschilderd werd om de officieel lelijkste straat van België kleur te geven.

Praktisch: 

  • Over het hele parcours wandel je op het Ravel pad naast het water, eigenlijk een fietspad, dus heerlijk autovrij

– Voor wie iets ambitieuzer is, Charleroi heeft nog tal van andere stads- en street art wandelingen, bv deze: