WANDELEN: heerlijk weer aan de geer

Geïntrigeerd door de beelden van de Toren van Eben-Ezer sleurde ik na een periode van veel en lange werkdagen mijn zus mee naar Bitsingen, idyllisch gelegen tussen Luik en Maastricht.

Niet dat ze de toren meteen te zien kreeg. Eerst moesten we nog 9 kilometer uit de beentjes schudden. Geen straf want de zon was van de partij en het landschap langs Le Geer (de Jeker) had heel wat verrassingen in petto. Bij wijlen bleek het pad al even intrigerend als de bestemming. We passeerden geheimzinnige grotten. Die bleken handgemaakt voor de ontginning van silex, en later voor de champignonkweek. We liepen door desolate dorpen waar stropoppen luguber hingen te bengelen naast piepende ijzeren poortjes.

Bij valavond bereikten we dan toch de kers op onze taart — de toren zelf. Een ontwerp van architect Robert Garcet, die de toren ook eigenhandig bouwde in gestapelde blokken silex (vuursteen 🔥). De vier beelden op de hoeken van de toren stellen de cherubijnen van de apocalyps voor. Gezellig om te ontdekken, zo bij valavond. In de toren zelf bezoek je het silexmuseum en vanboven geniet je van een prachtig uitzicht over de Jekervallei.

Praktisch:

  • Vertrek, parking en versnaperingen aan de wandelparking bij Moulin de Broukay, Chemin de Broukay 8, 4690 Bassenge.
  • Infobord met drie luswandelingen van 5, 9 en 14 kilometer.
  • De 9 kilometer wandeling alvast uitgetest en goedgekeurd.
  • De Tour d’Eben – Ezer lag eigenlijk niet op onze wandelroute. Wel vlakbij, boven, de Moulin du Broukay. Staat ook aangeduid met toeristische bewegwijzering.

Één reactie

Reacties zijn gesloten.